Hoppa till innehåll

Träning för fotbollsspelare

Spelar du fotboll och undrar hur du ska träna för att bli en bättre fotbollsspelare? Även om övningar och ditt träningsupplägg är individuellt anpassade, och baserat på dina förutsättningar, mål och nuvarande fysik, finns det några områden som är viktiga att fokusera på. Läs mer nedan, eller kontakta oss vid frågor.

Av Admin

Varför bör en fotbollsspelare träna på gym? 

Fotbollsspelare bör träna på gym för att förbättra sin fysiska kondition och prestation på fotbollsplanen. Här är några skäl till varför gymträning kan vara fördelaktigt för fotbollsspelare:

  1. Ökad styrka: Gymträning hjälper till att bygga muskler och ökar därmed kroppens totala styrka. Detta kan hjälpa en fotbollsspelare att öka sin snabbhet och förbättra sin balans, men viktigast av allt; kroppskontroll förbättras och därmed även prestationen på planen.
  2. Förbättrad uthållighet: Fotbollsspelare behöver ha en hög uthållighet för att klara av att spela i 90 minuter. Genom regelbunden gymträning kan spelare förbättra sin kondition, vilket i sin tur hjälper till att öka uthålligheten på planen.
  3. Skadeprevention: Gymträning kan också hjälpa till att förebygga skador genom att stärka muskler och leder. Starkare muskler och leder kan hjälpa fotbollsspelare att hantera fysiska påfrestningar och minska risken för skador.
  4. Förbättrad explosivitet: Fotboll kräver många explosiva rörelser, såsom snabba sidosteg, hopp och spurter. Genom att träna på gymmet kan spelare öka sin explosivitet, vilket hjälper dem att utföra dessa rörelser snabbare och mer effektivt på planen.
  5. Förbättrad rörlighet: Träning på gymmet kan hjälpa till att förbättra spelarens rörlighet, vilket kan hjälpa dem att utföra vissa fotbollstekniker mer effektivt. Detta kan också minska risken för skador.

För att uppnå målen ovan är tipsen här under väldigt effektiva.

  1. Styrketräning: Fotbollsspelare bör fokusera på styrketräning för att förbättra sin totala kroppsstyrka. Det är viktigt att träna hela kroppen, inklusive ben, rygg, bröst, axlar och armar.
  2. Konditionsträning: Fotboll är en sport som kräver hög uthållighet, så konditionsträning är en viktig del av gymträningen för fotbollsspelare. Detta kan innefatta intervallträning, löpning, cykling eller andra kardiovaskulära övningar.
  3. Plyometrisk träning: Plyometrisk träning kan hjälpa fotbollsspelare att förbättra sin explosivitet och snabbhet på planen. Detta kan inkludera övningar som hoppa på boxar, hoppa över hinder och snabba sidosteg.
  4. Core: Core-träning kan hjälpa till att förbättra balans och kroppskontroll, vilket är viktigt för fotbollsspelare. Core-övningar kan inkludera plankor, sit-ups, ryska twists och andra övningar som involverar magmusklerna.
  5. Stretching och rörlighetsträning: För att förbättra rörligheten och minska risken för skador är stretching och rörlighetsträning viktiga delar av en fotbollsspelares gymträning. Detta kan innefatta statisk stretching, dynamisk stretching, foam rolling och andra övningar som hjälper till att öka rörligheten.

Det är viktigt att notera att en personlig tränare kan hjälpa en fotbollsspelare att utveckla en personlig plan för hur du bör träna för att prestera ännu bättre i din sport. Med mig som din PT är träningsupplägget alltid baserat på dina specifika mål och behov.

Sammanfattningsvis kan träning på gym hjälpa fotbollsspelare att förbättra sin fysiska kondition, öka styrka, uthållighet och explosivitet samt minska risken för skador. Till exempel så tränar fotbollsspelare extremt mycket ben; squats, lunges och step-ups är en del av rutinträningen för de som vill tävla på högsta nivå.