Hoppa till innehåll

Ryggövningar för en stark rygg – Träna effektivt på gym eller hemma

Letar du effektiva ryggövningar för en stark och smidig rygg? Detta är en djupgående guide för hur du effektivt tränar rygg hemma eller på gymmet.

Av Martin Kjellström

Ryggövningar är av största vikt för att utveckla en stark och hälsosam rygg, oavsett om du tränar på gymmet eller hemma. Genom att regelbundet utföra rätt övningar kan du förbättra hållningen, minska ryggsmärtor och skapa en stabil grund för övrig träning. Det är även viktigt att välja övningar som passar din nivå och utrustning, samt att ha fokus på korrekt teknik och utförande för att maximera resultaten och undvika skador.

För er som inte känner mig, så heter jag Martin Kjellström. Jag har uppnått en unik prestation inom bodybuilding genom att tävla i tungvikten på Mr Olympia, vilket gör mig till den enda svensken som har stått på världens största scen inom bodybuilding. Idag är jag verksam som personlig tränare på distans, med en tjänst vi på Team Kjellström kallar PT-online. Jag och mina kollegor på Team Kjellström strävar efter att hjälpa människor att uppnå sina mål inom träning och hälsa. Vårt mål är att du ska undvika de vanliga misstagen man gör under sina första år på gymmet och istället hjälpa dig att påbörja din resa mot fantastiska resultat i en rakt linje.

I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på några av de mest effektiva ryggövningarna för att träna ryggen, både på gymmet och hemma. Vi kommer också att beskriva tekniker och utförande för varje övning samt hur de kan integreras i ditt träningsprogram. Vidare kommer vi att diskutera vikten av att stärka och balansera ryggen och hur detta kan påverka din hållning och rörelsekedja.

Nyckelpunkter i artikeln

 • Utför regelbundet ryggövningar för att förbättra hållning och minska smärta.
 • Välj övningar som passar din nivå och utrustning, både på gymmet och hemma.
 • Fokus på korrekt teknik och utförande är viktigt för att undvika skador och maximera resultat.
Visa träningspass

Anatomi och Muskler

När man tränar ryggen är det viktigt att vara medveten om de olika muskelgrupperna och hur de fungerar tillsammans för att skapa en stark och funktionell rygg. Ryggmuskulaturen kan delas upp i tre huvudsakliga delar: övre ryggmuskler, mellersta ryggmuskler och nedre ryggmuskler.

I den övre delen av ryggen hittar vi exempelvis kappmuskeln (trapezius) och den breda ryggmuskeln (latissimus dorsi). Kappmuskeln sträcker sig från nacken, över axlarna och ner mot mitten av ryggraden, medan den breda ryggmuskeln löper längs sidorna av ryggen. Båda dessa muskler används när vi drar våra armar mot kroppen eller lyfter tunga föremål.

Kappmuskeln, trapezius

De mellersta ryggmusklerna består främst av rhomboiderna och de roterande musklerna. Dessa muskler bidrar till att stabilisera skulderbladen och hjälpa oss att dra ihop dem, vilket är viktigt för en god hållning.

Rotatorkuffen - Ryggträning

När det gäller nedre ryggmuskler så ingår bland annat de långa musklerna längs ryggraden (erector spinae-gruppen). Dessa muskler hjälper oss att böja, sträcka och rotera ryggen. Genom att träna upp styrkan i nedre ryggen kan jag förbättra min hållning och undvika ryggsmärtor.

För att träna ryggmuskulaturen effektivt är det viktigt att använda övningar som involverar flera muskelgrupper samtidigt. Några exempel på sådana övningar är marklyft, skivstångsrodd och chins. Utöver ryggmusklerna används även muskler i axlar, armar och mage under utförandet av dessa övningar, vilket bidrar till en övergripande stark och välfungerande kropp.

Ryggövningar för en stark rygg

Grundläggande Ryggövningar

När det kommer till att träna ryggen, finns det flera effektiva övningar som jag kan utföra både på gymmet och hemma. Här kommer jag att dela med mig av några grundläggande ryggövningar som hjälper mig att bygga en stark rygg.

Först och främst är rodd en av de mest klassiska ryggövningarna. Jag kan utföra den antingen med hantlar, skivstång eller på en roddmaskin. För att göra hantelrodd, står jag bredbent med en hantel i varje hand och böjer mig framåt från höfterna, med ryggen rak. Jag drar upp hantlarna mot bröstet, håller kvar i någon sekund och sänker sedan vikterna långsamt. Denna övning hjälper mig att stärka övre delen av ryggen och ger även bra rörlighet.

En annan utmärkt ryggövning är marklyft. Detta kan utföras med skivstång eller hantlar, beroende på vad jag har tillgängligt. För att göra marklyft med skivstång, ställer jag mig med fötterna axelbrett isär och greppar stången med över- och underhandsgrepp. Jag håller ryggen rak och aktiverar mina lår och sätesmuskler för att lyfta stången från marken. Jag fokuserar på att spänna ryggens muskulatur under hela rörelsen.

Skivstångsrodd är en annan viktig övning för att träna rygg. I denna övning aktiverar jag ryggens alla muskler effektivt, skonsamt och i en naturlig rörelsebana. Stångrodd är även ett bra komplement till dragövningar som exempelvis marklyft och hantelrodd. För att göra skivstångsrodd, böjer jag framåt från höfterna med rak rygg och skivstången nära benen. Jag drar sedan upp stången mot magen och sänker den långsamt.

Oavsett vilka övningar jag väljer att fokusera på, är det viktigt att jag varierar min ryggträning och inkluderar övningar som tränar hela ryggen för att bygga styrka och förbättra rörligheten.

Teknik och Utförande

Stabil Hållning

För att träna ryggen effektivt och säkert är det viktigt att ha en stabil hållning. När jag utför ryggövningar, fokuserar jag på att hålla axlarna nedåt och bladorna tryckta mot ryggen. Det är också viktigt att hålla magen spänd och bäckenet neutralt. Att använda rätt teknik hjälper mig att engagera de rätta musklerna och minimera risken för skador.

Vid utförande av ryggövningar är det bra att använda både fria vikter och gummiband. Fria vikter som hantlar och skivstång ger mig möjlighet att använda en större variation av övningar och engagera olika delar av ryggen. Gummiband är ett utmärkt alternativ för träning hemma, eftersom de är lätta att förvaras och tar upp liten plats.

Säker Ryggträning

Att träna ryggen säkert handlar om att utföra övningarna med korrekt teknik och undvika överbelastning. Jag ser alltid till att värma upp ordentligt innan jag utför ryggövningar och börjar med en lättare vikt för att öva på tekniken. Efter att jag känner mig bekant med rörelsen, kan jag öka vikten gradvis för att bygga upp styrka i ryggen.

Här är några grundläggande övningar som är bra för att träna ryggen säkert och effektivt:

 • Marklyft: En klassisk styrketräningsövning som tränar både ryggen, baksida lår och sätesmuskler. Det är viktigt att använda korrekt teknik och inte lyfta för svåra vikter för att undvika ryggskador.
 • Skivstångsrodd: En effektiv övning som aktiverar alla muskler i ryggen och hjälper till att bygga upp grundstyrka.
 • Chins/Pull-ups: En utmanande övning som tränar armar och de breda ryggmusklerna (övre ryggen).

Rodd med gummiband: Jag fäster gummibandet runt en fast punkt och drar det mot mig med båda händerna tätt intill kroppen. Jag ser till att engagera ryggmuskulaturen och hålla en stabil kroppshållning under hela övningen.

När jag tränar ryggen på gymmet eller hemma, fokuserar jag alltid på att hålla en säker och stabil teknik samt att använda vikter och utrustning som passar min nivå. Genom att följa dessa riktlinjer bygger jag en stark och hälsosam rygg.

Boka kostnadsfritt samtal

Ryggen i Kroppsviktsövningar

Att träna ryggen är viktigt för att bibehålla god hållning och för att förebygga skador. När man pratar om ryggträning är det lätt att tänka på redskap och gymmaskiner, men det finns även flera effektiva kroppsviktsövningar att utföra både på gym och hemma. I denna sektion kommer jag att gå igenom några av dessa övningar för en stark rygg.

Pull-Ups

Pull-ups är en välkänd och effektiv kroppsviktsövning som fokuserar på ryggens muskler, speciellt de stora ryggmusklerna (latissimus dorsi), samt biceps och underarmar. De kräver en pull-upstång eller liknande att hänga i. För att utföra övningen, häng i stången med en överhandsfattning. Dra sedan upp din kropp genom att dra ihop skulderbladen samtidigt som du böjer armarna. Den övergripande målsättning är att höja hakan över stången, men koncentrationen bör ligga på att dra armbågarna nedåt och bakåt, vilket hjälper till att engagera ryggmusklerna.

Chins

Chins är en annan populär kroppsviktsövning för ryggen. Liksom pull-ups utförs chins genom att hänga från en stång, men övergripande utförande skiljer sig åt genom att greppet är en underhandsgrepp och armbågarna pekar mer inåt. Detta innebär att chins även tränar biceps mer aktivt än pull-ups gör. För att utföra chins, häng från stången med ett underhandsgrepp (handflatorna mot dig) på axelbredd. Dra dig sedan upp tills ditt huvud är över stången. Precis som i pull-ups, fokusera på att pressa ner armbågarna så att de riktas bakåt och nedåt för att involvera ryggmusklerna korrekt.

För att träna rygg hemma eller på gymmet utan att använda vikter, är både pull-ups och chins utmärkt för att stärka de stora ryggmusklerna. Ett annat alternativ är att utföra övningar som stångrodd som aktiverar ryggens samtliga muskler effektivt med en naturlig rörelsebana. Dessa övningar kan kombineras med andra kroppsviktsövningar för att skapa ett balanserat träningsprogram för ryggen.

Maskin- och Kabelövningar

Maskin- och kabelövningar är utmärkt för att stärka och förbättra ryggen, både för när jag tränar på gymmet och hemma. Dessa övningar ger mig möjlighet att fokusera på specifika muskler och rörelser med mer kontroll än fria vikter.

Latsdrag

Latsdrag är en grundläggande och effektiv övning för att träna ryggens stora muskler, latissimus dorsi. Det utförs på en kabelmaskin eller en specifik latsdragsmaskin som finns på gymmet.

För att utföra Latsdrag:

 • Jag börjar med att sätta mig på maskinen och väljer en bekväm vikt.
 • Därefter tar jag tag i handtaget med ett brett grepp och försäkrar mig om att mina handleder och axlar är i linje.
 • Sedan lutar jag mig tillbaka och fäster mina fötter på fotstödet.
 • Jag drar armbågarna neråt och bakåt tills handtaget är nära min övre bröstkorg.
 • Slutligen återgår jag till startpositionen i en kontrollerad rörelse.

Sittande Kabelrodd

Sittande kabelrodd kan utföras med hjälp av en kabelmaskin på gymmet eller med ett roddband hemma. Denna övning är bra för att träna de mellersta ryggmusklerna samt biceps och underarmar.

För att utföra Sittande Kabelrodd:

 • Jag börjar med att sätta mig på en låg bänk eller golvet och fäster fötterna på en plattform eller mot en vägg.
 • Sedan tar jag tag i handtaget eller bandet med ett överhandsgrepp och håller armarna raka framför mig.
 • Jag drar handtaget mot min navel genom att dra armbågarna bakåt och knyta ihop skulderbladen.
 • Slutligen återgår jag till startpositionen genom att förlänga armarna och sträcka ut ryggen.

Sammanfattningsvis tränar både Latsdrag och Sittande Kabelrodd ryggmusklerna på ett kontrollerat och säkert sätt. Genom att regelbundet inkludera dessa övningar i min träningsrutin kan jag bygga upp en stark och välformad rygg.

Träning på gym

När jag tränar ryggen på gymmet finns det flera effektiva ryggövningar som jag fokuserar på för att stärka min rygg. De övningarna jag tycker är bäst för att träna ryggen på gymmet inkluderar Chins, Skivstångsrodd, Latsdrag, Hantelrodd, T-bar rodd och Hyperextension.

Först och främst, Chins är en grundläggande och effektiv övning för att träna ryggens lats, de stora musklerna på sidorna av din rygg. Genom att hänga i en chin-up bar och dra mig själv uppåt, använder jag min egen kroppsvikt som motstånd för att bygga styrka och muskelmassa.

Skivstångsrodd är en annan övning jag gillar eftersom den aktiverar alla ryggens muskler effektivt och på ett skonsamt sätt. Utför övningen står jag med händerna placerade på stången bredare än axelbredd och böjer mig framåt för att sänka stången, lyfter sedan upp den genom att dra armbågarna bakåt.

Latsdrag är en bra isoleringsövning för att träna latissimus dorsi muskeln. Sittandes på en latsdragmaskin, drar jag ner stången, för att aktivera ryggens muskler. Jag försöker att inte luta mig för mycket bakåt för att minska ryggsvanken och fokusera på rätt muskelgrupp.

För att träna ryggens mittsektion, använder jag Hantelrodd. Jag står i en splitstående position med en hantel i ena handen, böjer mig fram och placerar andra armen på en bänk för stöd. Jag drar sedan upp hanteln mot midjan och sänker den kontrollerat.

T-bar rodd är en ytterligare en övning för att träna övre delen av ryggen och trapezius. Jag utför den genom att använda en T-bar roddmaskin, där jag bär en skivstång med vikter och drar upp stången till bröstet genom att använda ryggens muskler.

Till sist utför jag Hyperextensions för att träna den nedre delen av ryggen och förbättra min ryggens stabilitet. Med hjälp av en hyperextension bänk, ligger jag på magen och lyfter överkroppen uppåt genom att använda ryggen muskler, samtidigt som jag placerar händerna på bröstet eller bakom huvudet för stöd.

Träning Hemma

Vältränad Rygg

Att träna ryggen hemma har många fördelar. Ja, att träna på ett gym är absolut att föredra, men genom att träna ryggen hemma kan du träna när som helst på dygnet. Dessutom kan du undvika trängsel och stress som ofta förekommer på gym. Här är några effektiva ryggövningar du kan göra hemma som hjälper till att stärka ryggen och förbättra din hållning.

Träna Rygg Hemma

Hemmaträning är ett utmärkt sätt att träna ryggen utan att behöva gå till gymmet. Det finns många enkla övningar som du kan göra hemma med endast kroppsvikt eller enkla redskap som handdukar och mattor.

 • Rygglyft: Ligg på magen på en matta med armarna utsträckta framför dig. Lyft överkroppen från golvet så mycket som möjligt och håll kvar i några sekunder. Sänk sedan ned överkroppen igen. Upprepa detta flera gånger för att träna ryggens nedre delar.
 • Gångjärnet: Stå upp med fötterna axelbrett isär och knäna lätt böjda. Luta dig framåt från höfterna och håll ryggen rak. Försök att nå så långt ned som möjligt utan att böja knäna ytterligare. Återgå till startpositionen och upprepa.
 • Superman med drag: Ligg på magen på en matta med armarna utsträckta framför dig. Lyft överkroppen och benen så högt som möjligt från golvet så att du formar en bågform med kroppen. När du lyfter överkroppen drar du också armarna bakåt så att du arbetar med både över- och underryggen. Återgå sedan till startpositionen och upprepa.
 • Diagonala fyrfota lyft: Stå på alla fyra med händerna direkt under axlarna och knäna direkt under höfterna. Lyft höger arm och vänster ben samtidigt så att de bildar en rak linje med kroppen. Håll kvar i några sekunder och sänk sedan tillbaka. Upprepa med vänster arm och höger ben. Det här hjälper till att stärka ryggmusklerna och förbättra stabiliteten.
 • Rodd med handduk: Hitta en fasta punkt som du kan fästa en handduk runt, till exempel en dörrhandtag eller en kraftig stolpe. Stå med fötterna axelbrett isär och knäna lätt böjda. Greppa handduken med båda händerna och dra armarna mot bröstet medan du håller ryggen rak. Håll kvar i några sekunder och släpp sedan tillbaka. Upprepa flera gånger.

Genom att träna ryggen hemma kan du på ett effektivt sätt stärka ryggen samt förbättra din hållning och balans. Kom ihåg att alltid värma upp ordentligt innan träningen och att lyssna på din kropp för att undvika skador.

Kombination Och Träningsprogram

När jag tränar ryggen är det viktigt att ha ett välstrukturerat träningsprogram som involverar övningar för alla ryggens muskelgrupper. Här är några tips för att skapa ett effektivt träningsprogram för ryggen, oavsett om jag tränar på gymmet eller hemma.

För det första vill jag inkludera övningar som aktiverar alla ryggens muskelgrupper. Detta innefattar både övre och nedre delen av ryggen samt de små stödmusklerna runt ryggraden. Några exempel på effektiva ryggövningar är marklyft, skivstångsrodd och omvända flyes.

 • Marklyft: Denna övning är en av de tyngsta och mest grundläggande övningarna för ryggen, och den borde alltid inkluderas i mitt träningsprogram. Marklyft hjälper till att bygga grundstyrkan som underlättar prestanda i andra övningar.
 • Skivstångsrodd: En av de bästa övningarna för ryggen som aktiverar alla muskler på ett effektivt och skonsamt sätt. Stångrodd är också ett bra komplement till dragövningar som marklyft och chins.
 • Omvända flyes: Denna övning kan utföras både på gymmet och hemma med enkla redskap som gummiband. Omvända flyes tränar de små stödmusklerna runt ryggraden, vilket hjälper till att förbättra hållningen och minska risken för ryggproblem.

Ett bra träningsprogram bör också innehålla både styrke- och uthållighetsövningar för att uppnå det bästa resultatet. Jag kan till exempel kombinera tunga marklyft med lättare gummibandsövningar för att träna både styrka och uthållighet.

Slutligen är det viktigt att variera mitt träningsprogram för att undvika att kroppen vänjer sig vid en viss belastning eller rörelse. Genom att byta ut övningar eller justera intensiteten i mitt träningsprogram kan jag fortsätta att utvecklas och göra framsteg i min ryggträning.

Sammanfattningsvis bör mitt träningsprogram för ryggen vara allsidigt och inkludera övningar för alla muskelgrupper, både styrka och uthållighet, samt anpassas efter mina individuella behov och förutsättningar. Oavsett om jag tränar på gymmet eller hemma är det viktigt att ha en tydlig plan och mål för att få bästa möjliga resultat.

Smärta och Skadehantering

Ont i Ryggen

När jag tränar ryggen är det viktigt att vara medveten om att ryggsmärta och skaderisker kan uppstå. Därför är det viktigt att börja med grundläggande övningar för att förstärka ryggens muskulatur och minska risken för ryggproblem. En stark rygg hjälper mig att undvika ryggont och andra besvär som kan härröra från svaga muskler.

Det är också viktigt att jag lyssnar på min kropp och inte pressar mig för hårt, vilket kan öka skaderisken. Om jag upplever smärta eller obehag bör jag överväga att minska intensiteten i träningen och eventuellt konsultera en läkare eller fysioterapeut för assistans.

Stretchövningar

Utöver styrketräning är det viktigt för mig att inkludera stretchövningar för att hjälpa min rygg att bli mer smidig och för att minska risken för skador. Regelmässig stretching kan också bidra till att lindra smärta och framkalla en känsla av välbefinnande. Här är några stretchingövningar jag brukar utföra för att smidigare rygg:

 • Katt-ko-övningen:I denna stretch, står jag på alla fyra och låter ryggen böja sig uppåt och nedåt samtidigt som andas in och ut. Detta hjälper till att förlänga ryggradens bland annat bröst- och ländkotorna.
 • Fjärilsstretch:Jag börjar denna stretch genom att sätta mig på golvet med fötterna ihop. Jag håller mina fötter med händerna och låter knän falla utåt och sjunker in i stretchningen.
 • Knä mot bröst:När jag ligger ner på ryggen, drar jag ett knä mot mitt bröst och håller det där med mina händer. Jag håller denna position i några sekunder innan jag släpper och upprepar på andra benet.

Allt som allt är det viktigt att jag inkluderar både styrka och stretching i min ryggträning, både hemma och på gymmet. Genom att vara uppmärksam på smärta och skaderisker kan jag träna på ett säkert och effektivt sätt, och arbeta för att upprätthålla en stark och smärtfri rygg, vilket på sikt då också gynnar min livsstil.

Hållning och Rörelsekedja

För att förbättra hållningen är ryggövningar en viktig del av träningen. Genom att stärka ryggen kan jag lätta på belastningen på nedre delen av ryggen och ryggraden, vilket bidrar till en bättre hållning och rörelsekedja. Jag måste vara säker på att träna både den övre och nedre delen av ryggen, samt hela bålen, för att få optimala resultat.

Det är viktigt att jag utför korrekta rörelser när jag tränar ryggen för att undvika eventuella skador och få maximal effekt av träningen. En fungerande rörelsekedja involverar att jag aktiverar flera muskelgrupper samtidigt, vilket underlättar överföring av kraft mellan övre och nedre delen av kroppen. Oavsett om jag tränar på gym eller hemma, kan jag utföra effektiva ryggövningar för att stärka ryggmusklerna och förbättra hållningen.

Några exempel på effektiva ryggövningar som jag kan utföra både på gymmet och hemma är:

 • Marklyft: Denna övning ökar grundstyrkan i ryggen och är en av de tyngsta övningarna som bör inkluderas i mitt träningsprogram.
 • Rygglyft: En enkel och effektiv övning som jag kan utföra hemma för att stärka de nedre delarna av ryggen och bålen.
 • Omvända flyes: En övning som kan göras hemma med gummiband för att träna ryggens muskler på ett effektivt sätt.

Genom att träna ryggen regelbundet och på ett effektivt sätt kan jag förbättra min hållning och rörelsekedja, vilket avlastar nedre delen av ryggen och ryggraden. Jag bör också komplettera min ryggträning med övningar för andra delar av bålen och kroppen för att uppnå bästa möjliga resultat.

Stärka och Balansera

Att ha en stark rygg är viktigt för att förbättra hållningen, motverka ryggsmärta och möjliggöra bättre prestanda i fysiska aktiviteter. Jag rekommenderar några grundläggande övningar för att stärka och balansera ryggmuskulaturen, oavsett om du tränar på gym eller hemma.

Först och främst är plankan en effektiv övning för att stärka både ryggen och kärnmuskulaturen. Det är en övning som jag ofta utför, och det är bara att anpassa tiden efter min egen förmåga. Att hålla plankan i 30 sekunder till en minut är en bra start, och så kan jag öka tiden efter hand som jag blir starkare.

Att förebygga och lindra ryggsmärta är viktigt, särskilt om jag har ett stillasittande arbete. Jag kan göra övningar för att träna ryggen, som diagonallyft och marklyft, som hjälper mig att stärka ryggmusklerna och förbättra min hållning. Det är viktigt att fokusera på korrekt teknik och utförande för att minimera risken för skador och optimera resultaten.

Mellan övningarna är det viktigt att jag låter mina muskler vila. Jag brukar ta pauser på 30-60 sekunder mellan övningar för att säkerställa att musklerna får återhämta sig och förhindra överansträngning. Att vila mellan övningarna hjälper också till att optimera träningsresultaten.

Om jag är osäker på hur jag ska utföra övningarna eller behöver hjälp med att utforma ett anpassat träningsprogram, kan jag alltid konsultera en fysioterapeut eller träningsinstruktör. De kan erbjuda expertvägledning och råd om hur jag bäst kan träna och stärka min rygg, både på gymmet och hemma.

Slutligen, att kombinera dessa ryggövningar med regelbunden konditionsträning, stretching och en hälsosam kost kommer att bidra till en övergripande starkare och mer balanserad kropp. Så, genom att följa dessa rekommendationer kan jag uppnå en stark och smidig rygg som är redo för alla de utmaningar som livet har att erbjuda.

Sammanfattning

Jag vill i den här artikeln ge en kortare översikt över effektiva ryggövningar som kan utföras på gymmet eller hemma. Syftet med dessa övningar är att stärka bröstryggen, förbättra styrketräning, öka flexibiliteten och ge ökad styrka.

Att träna ryggen är viktigt för att motverka dålig hållning och ryggproblem. Vissa övningar som jag rekommenderar inkluderar skivstångsrodd, dragövningar och hemmaövningar som kan göras med enkla redskap som en kvast. Genom att träna ryggen kontinuerligt kan vi uppnå en starkare rygg samt bättre hållning och rörlighet.

Styrketräning och flexibilitet går hand i hand när det gäller att träna ryggen. För att uppnå bästa möjliga resultat är det bra att varva tunga styrketräningsövningar med rörlighetsövningar. Till exempel kan man variera mellan skivstångsrodd och stretching av ryggen för att få en mer komplett träning.

Ökad styrka i ryggen kommer inte enbart hjälpa med bättre hållning, utan även vara fördelaktig i andra styrketräningsövningar. En stark rygg ger en grund för att kunna prestera bättre i övningar som involverar bröst, biceps och axlar.

Utöver dessa tips kan andra tekniker användas för att förbättra ryggträningen ytterligare, till exempel att försöka engagera ryggmusklerna än mer i övningarna och att tänka på andningen. Korrekt teknik, koncentration och en regelbunden träningsrutin är nyckeln till att få en stark och frisk rygg.

Boka kostnadsfri konsultation