Hoppa till innehåll

Myter om kost och träning

Vi vet att det finns många myter och konstiga påstående om träning därute, därför har vi valt att samla och besvara 5 myter om kost och träning.

Av Admin

1. Att träna på tom mage (innan frukost) är bäst för viktnedgång!

Sant. Och falskt. När du väljer att utföra din träning innan frukost kan fettförbränningen vara något högre än senare under dagen. Däremot kan det ha en negativ effekt på din viktnedgång eftersom du kommer kunna träna betydligt hårdare och med mer intensitet om du har tillfört kroppen kolhydrater och energi och kan därmed förbränna fler kalorier totalt sett. I det långa loppet bör du alltid träna både styrketräning och konditionsträning med någon mat i magen!

2. Att stretcha minskar träningsvärken

Att stretcha innan din träning är bra! Det gör att du tänjer ut muskelvävnad med mera så att du inte känner dig stel, ökar din rörlighet och minimerar risken för skador! Det stretching innan träningen däremot inte gör är att förhindrar eller minskar träningsvärk. Träningsvärk får du när du utsätter muskeln för en belastning den inte är van vid och har ingenting med stretching att göra.

Martin Kjellström - Myter om kost och träning

3. Det går att punktförbränna kärlekshandtagen

Det går dessvärre inte att enbart specifikt förbränna fettet på en viss del av kroppen. Jag hör ofta personer säga ’’Jag vill bli av med mitt magfett först’’. Du kommer behöva bli av med fett överlag för att tappa på magen, dvs armar, ben och dubbelhakan kommer också minska samtidigt som du försöker tappa fettet på magen. Det går INTE att punktförbränna en specifik del på kroppen! Det handlar om att kombinera styrketräning med konditionsträning för att öka förbränningen och nå de mål du önskar, men att enbart förbränna kärlekshandtagen kan du glömma.

4. När man styrketränar omvandlar man allt sitt fett till muskler

Jag vet inte om du är en av de personer som tror att fettmassa kan omvandlas till muskelmassa med hjälp av styrketräning. Oavsett så borde du inte längre lita på personen som sagt det till dig. Det går inte omvandla fettmassa till muskelmassa. Det du behöver göra för att det visuellt ska se ut som att du gjort denna omvandling är att minska/bli av med fettmassan för att sedan bygga muskelmassa!

5. Man måste äta 30 minuter efter träning för att öka muskelmassan

Nej, det här stämmer inte heller… Självklart är det optimalt att äta så tätt inpå passet som möjligt för att få igång din återhämtning av musklerna du precis tränat. Det i sin tur leder till att du bygger upp muskelmassan. Men bara för att du inte hinner få i dig mat 30, 60 eller 90 minuter efter din träning så är den inte förgäves! Ät efter dina behov och när du har möjlighet.

Boka kostnadsfri konsultation