Hoppa till innehåll

Ska man äta innan eller efter träning?

Att äta rätt är viktigt för att man ska få det mesta av sin träning. Men ska du äta före eller efter din träning, eller spelar det egentligen någon roll när man äter? De två frågorna och fler svarar vi på i denna artikel.

Av Martin Kjellström

När ska man äta: Innan eller efter träning?

Vad som är 100 % rätt tvistas det om, men många dietister är överens om att det är bäst att äta innan man tränar. Det är nämligen idealt att ha kolhydrater i kroppen som i sin tur ska kunna omvandlas till muskler när du exempelvis gör hårda armövningar

Samtidigt är det inte dåligt att träna hungrig så länge man fyller på med energi efter man tränat. Fast det ideala är som sagt att ha rikligt med energi i kroppen när man börjar träna så att kroppen har energi ”att ta av”. 

Hur långt innan träningen ska man äta?

Ett bra riktmärke är att äta mellan cirka en och två timmar innan du tränar. Tumregeln säger också att ju högre intensitet passet har, desto mer nära inpå träningspasset borde du äta.

Om du exempelvis ska köra ett hårt styrketräningspass tjänar du i regel på att äta strax innan passet. Men inför en lugn joggrunda gör det inget om du äter ungefär två till tre timmar innan du börjar springa. 

Men om man tränar på morgonen då?

Om du tränar på morgonen rekommenderar många experter att du äter ett enkelt mellanmål innan träningen. Du kan exempelvis tillaga energibars som du har redo i kylskåpet för att äta innan träning.

Att köpa färdiga bars går förstås också bra även om det är lite dyrare än att göra sina egna. Proteindrinkar är ytterligare ett bra alternativ. 

Hur viktigt är det att äta innan träningen?

Att äta innan träningen är viktigt för elitidrottare och personer som tränar på särskilt hög nivå. Men för vanliga motionärer och gymmare räcker det generellt att äta när man är hungrig.

”Lyssna på kroppens signaler och fyll på med ny energi när det behövs. Det går i regel bra att äta några timmar efter ditt träningspass, så tvinga inte i dig energirik mat bara för du känner dig pressad att göra det. 

säger dietisten Alice Fagrell när hon pratar med Expressen Hälsa.